
De Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen (LVGO) bestaat sinds 1985. De LVGO stimuleert het gemeenschappelijk wonen 50plus door het delen van kennis en belangenbehartiging van hun leden. Op zaterdag 18 mei was de zestiende jaarlijkse Europese GemeenschappelijkWonenDag. Op deze dag kan iedereen die geïnteresseerd is in het idee 'gemeenschappelijk wonen' langsgaan bij een of meer bestaande woongemeenschappen die hun deuren daarvoor hebben opengezet.
In Amersfoort heeft een tijd een wethouder gewerkt die positief stond tegenover woongroepen. Op dit moment heeft Amersfoort ongeveer twaalf woongroepen. Celesta heeft een bezoek gebracht aan twee van deze woongroepen. Bij woongroep Wendakker worden de bewoners allemaal heel oud. Een mevrouw vertelde dat ze 92 jaar is en dankbaar dat ze nog steeds zelfstandig kan wonen.
De gemeenschappelijke ruimte heeft een pantry en een hal met garderobe en twee toiletten. In de huiskamer worden verjaardagen gevierd met gebak waarbij het lief en leed team zorgt voor bloemen of een fles wijn. Tijdens feestdagen hoeft niemand alleen te zijn. Er wordt altijd iets georganiseerd voor wie mee wil doen. Op Valentijnsdag hebben de mannen voor de vrouwen een uitgebreid ontbijt geregeld.
Iedere bewoner moet in staat zijn om voor zichzelf te kunnen zorgen. En iedere bewoner moet een contactpersoon hebben. Burenhulp wordt verleend maar geen mantelzorg. Als medebewoners gealarmeerd zijn dan wordt de contactpersoon ingeseind.
Zorg wordt op dit moment niet gezamenlijk ingekocht. Dit kan effectiever en efficiënter. Een ander advies is om elke woning een eigen berging te geven. En om de gemeenschappelijke ruimte op een centrale plek te situeren zodat geen enkele bewoner een lange afstand hoeft te lopen.
Bij zowel woongroep Wendakker als woongroep Castellum hebben ze een uitgebreide kennismakingsprocedure voor nieuwe bewoners.
Om in aanmerking te komen voor een appartement van woongroep Castellum ben je tussen de 55 en 69 jaar. Omdat het appartement valt onder de categorie sociale huurwoning dien je ingeschreven te staan als woningzoekende bij WoningNet. Na het eerste gesprek met de PR commissie volgt, als het wederzijds bevalt, een tweede gesprek met enkele bewoners. Als ook dat bevalt dan wordt je als belangstellende uitgenodigd om een periode regelmatig op de koffie of een andere activiteit te komen. De bewoners kiezen een aspirant-lid via schriftelijke stemming. Na zes maanden kan een aspirant-lid wel of niet kandidaat worden voor een woning. Na een zorgvuldig matchingsproces kom je op de wachtlijst voor een vrijkomend appartement.