interview in de schakel met Jan Jippes en Carina van Reeven

Het wonen met meer generaties komt een stap dichterbij als de gemeenteraad dinsdag 19 december instemt met het Ontwikkelkader Zuidpolder. Bij stichting Hoven voor IJsselmonde komt dan een lang gekoesterde wens uit, vertellen voorzitter Carina van Reeven en bestuurslid Jan Jippes.

 

‘Vitaal ouder worden met elkaar, voor elkaar’ is het motto waarmee Hoven voor IJsselmonde werkt. Het doel van de stichting is dat er in 2030 vijf meergeneratie hoven of erven in IJsselmonde zijn. Mensen kunnen daar langer zelfstandig wonen en hebben regie over hun eigen leven.

 

In 2020 vroeg de gemeenteraad aan het college om in Barendrecht locaties te vinden voor een ‘Knarrenhof’. Dat was voor een aantal Barendrechtse ouderen de aanleiding om stichting Hoven voor IJsselmonde op te richten.

 

Kans

Het vinden van een plek voor een hof of een erf bleek niet makkelijk. “We hebben echt op veel plekken gekeken, zoals de Zeeheldenbuurt en bij ’t Trefpunt”, vertelt Jan Jippes. Onverwacht deed zich een kans voor toen Arjan Kraaijeveld namens grondeigenaren in de Zuidpolder met een plan kwam. In het laatste agrarische deel van de Zuidpolder zou recreatie komen, gefinancierd door een stukje woningbouw en zorgfuncties. Het plan van Hoven voor IJsselmonde past daar goed in.

 

Carina van Reeven legt uit dat het plan nu heel concreet wordt. “Voor 39 woningen op erf 3 gaan wij in samenwerking met de ontwikkelaars JP en GKB bewoners selecteren voor een meergeneratie woonoplossing.”

 

De woningen worden individueel eigendom. Van de bewoners wordt verwacht dat ze deelnemen aan gemeenschappelijke activiteiten, zoals het onderhoud van het erf.

Er komt een moestuin, een ‘hofhuis’ waar men elkaar kan ontmoeten en er komen studio’s waar logees kunnen overnachten.

 

Tussenpersoon

Hoven voor IJsselmonde treedt op als tussenpersoon tussen de toekomstige bewoners en de ontwikkelaars. Tot zeker een jaar na de oplevering wordt het erf door Hoven voor IJsselmonde begeleid. Daarna kan een Vereniging van Eigenaren of een coöperatie die taak overnemen.

 

Om het plan financieel haalbaar te maken, komen er meer woningen aan de rand van de Zuidpolder dan oorspronkelijk was voorzien. “Dat het niet helemaal ideaal is, dat weten wij ook”, zegt Jan Jippes. “Maar anders gebeurt er niets. En dan komt het gebied weer in beeld bij de provincie en wordt het helemaal een woningbouwlocatie.” Het plan voor de Zuidpolder kan ervoor zorgen dat er voor de natuur een doorlopend groen gebied ontstaat tussen het Buijtenland van Rhoon en het Waalbos.

 

Hoven voor IJsselmonde zoekt naar meer plekken voor meergeneratie wonen. In Barendrecht heeft men vier plekken op het oog. Met de gemeente Albrandswaard is een gesprek geweest. In Ridderkerk opent een dergelijk project, opgezet door Stichting Knarrenhof.

 

Informatie

Wie belangstelling heeft kan kijken op de website van de stichting. Hier kunnen niet alleen kandidaat-bewoners zich melden.

 

De stichting komt ook graag in contact met grondeigenaren en ontwikkelaars.

 

Lees hier het artikel in de schakel:

https://www.deschakelbarendrecht.nl/nieuws/algemeen/70238/plan-voor-zuidpolder-maakt-wonen-met-meer-generaties-mogelijk